Frank Schuil och Emil Oldenburg på det bitcoinfinansierade startupbolaget Safello. Foto: SVT

Svenska Bitcoin-växlingstjänster omsätter miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Det finns redan flera svenska ”växlingskontor” på nätet där man kan omvandla svenska kronor till bitcoin och andra kryptovalutor som XRP och litecoin.

De tre största är baserade i Stockholm och har nära band till varandra: Safello, BTCx och Kapiton. Snart ska också det Göteborgsbaserade bolaget BTC Exchange öppna en konkurrerande tjänst.

Samtliga fyra bolag är registrerade hos Finansinspektionen och säger sig följa svenska lagar, som bland annat innebär att de förbundit sig att följa reglerna som ibland kallas KYC, ”Know Your Customer”. Det är ett EU-direktiv tänkt att motverka penningtvätt (som också ställt till det för sms-biljettköpare i kollektivtrafiken under året). Det innebär att den som vill köpa bitcoin på en av dessa sajter först måste skicka in en eller flera kopior på ID-kort, personbevis med mera, beroende på sajt.

Bitcoin

– Jag får ofta samtal från polisen som vill ha hjälp att lösa problem, säger BTCx:s ägare Christian Ander till SVT. Det brukar handla om bankkonton som tömts och att pengarna har förts över till ett konto hos oss, för att omvandlas till bitcoin. Där tar ju spårbarheten slut. Men vi motverkar det och jobbar ihop med polisen för att stoppa sådana transaktioner.

Banker vill inte ha konkurrens

BTCx säger sig ha genomfört fler än 15.000 växlingar mellan SEK och BTC, och omsätter nu mer än fem miljoner kronor i månaden på att växla svenska kronor till bitcoin. Kapiton (som delar kontor med BTCx) ska enligt uppgift omsätta runt sju miljoner kronor i månaden och Safello säger sig vara ungefär lika stora som sina konkurrenter även om man inte vill uppge exakta siffror.

BTCx har haft problem med att skaffa ett bankkonto, trots den snabbt växande verksamheten. Inga banker vill än så länge ha konkurrens av en valuta de inte har någon kontroll över. Till slut fick BTCx hjälp av Länsförsäkringar som inte är lika misstänksamma mot bitcoin.

-Men vi pratar faktiskt just nu med en annan bank om att hjälpa dem att börja handla med bitcoin, säger Christian Ander. Vi skulle i så fall konsulta och de skulle helt enkelt erbjuda sina kunder att använda bitcoin. Men jag kan inte säga vilken bank det rör sig om.

Skulle kunna bli världsnyhet

Om BTCx:s förhandlingar med banken ifråga skulle nå i hamn vore det en världsnyhet. Ingen traditionell bank i världen har ännu börjat hantera bitcoin. Den som är först ut får både en PR-fördel och ett försprång gentemot andra banker. BTCx:s anställda får också välja hur mycket av lönen som ska betalas ut i bitcoin istället för i kronor.

Safello, som delvis består av avhoppare från BTCx, erbjuder sina användare samma möjlighet att växla svenska kronor mot bitcoin. De tar emot pengar via banköverföringar, via Handelsbanken Direkt och jobbar på att få till ett samarbete med Swisch.

Första bitcoin-bankomaten snart här

I samarbete med en av sina investerare, 19-åringen Ludvig Öberg som tidigt började investera i Bitcoin, planerar man också att öppna Sveriges första bitcoin-bankomat inom några veckor. Var den ska placeras är inte helt klart, men troligen någonstans i eller nära Gallerian i centrala Stockholm. Safello själva är inhysta i nya hippa startupkontoret #SUP46 ovanför Gallerian. På grund av KYC-reglerna måste bankomatens användare dock först ha registrerat sig, och det kan ge Safello en fördel gentemot konkurrenterna.

– Vi blir först i Europa med en bitcoin-bankomat, säger Safellos vd Frank Schuil till SVT. Det är Ludvig som beställt den och det är bara några få som tillverkats hittills.

Växlar sedlar till bitcoin

Bankomaten säljs av Lamassu, kostar 5000 dollar att köpa och kan ta emot de flesta fiatvalutor i sedelform (som dollar eller kronor) och ögonblickligen skicka över motsvarande mängd bitcoin till insättarens bitcoin-adress (exempelvis direkt till mobiltelefonen man har med sig). Den som köper, äger och driver bankomaten kan välja att tjäna pengar på att ta ut en liten avgift på varje transaktion, men än så länge finns ingen bankomatlösning för att ta ut vanliga svenska sedlar i en bitcoin-uppkopplad bankomat.

– Vi vill ju förenkla så att vanligt folk kan använda bitcoin, säger Safellos cto Emil Oldenburg till SVT. Dels handlar det om att kunna växla till bitcoin på enkla sätt men vi jobbar också på att erbjuda ett enkelt sätt för folk att kunna lagra sina bitcoin på nätet och hoppas vara klara med en sådan plånbok någon gång nästa år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bitcoin

Mer i ämnet