Sverige ska bekämpa pirater i Somalia

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är berett att återigen skicka krigsfartyg till Adenviken för att bekämpa de pirater som härjar i området utanför framför allt Somalias kust.

Regeringen beslutade i dag att ge Försvarsmakten i uppdrag att planera och förbereda en ny insats inom FN-operationen Atalanta. Det är HMS Carlskrona som skickas till Adenviken efter årsskiftet.

Huvuduppgiften för den här operationen som bygger på en FN-resolution är att skydda civil sjöfart från piratangrepp och skydda FN:s livsmedelstransporter i området.

Sverige har tidigare deltagit i Operation Atalanta under både 2009 och 2010. Andra länder somm deltagit är bland annat Storbritannien, Frankrike, Norge och Nederländerna. Regeringens beslut innebär att svenska örlogsfartyg åter kommer att patrullera de farliga farvattnen utanför Somalias kust där ett stort antal angrepp av pirater skett mot den civila sjöfarten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.