Var sjätte reser utan reseförsäkring

Uppdaterad
Publicerad

En sjättedel av svenska utlandsresenärer saknar giltig reseförsäkring. För den som blir strandsatt blir det kärvt. Det går inte att trava in på närmaste svenska ambassad och få pengar till sjukvård eller hemresa.

Utrikesdepartementet rekommenderar alla att före utlandsresan teckna en reseförsäkring eller hemförsäkring med reseskydd.

Är olyckan framme eller om man blir sjuk, har man inte samma rätt till sjukvård som i hemlandet.

-Det går inte att försäkra sig när man väl är utomlands, säger Patric Nilsson på UD.

Där får man in larm om en hel del olycksfall där reseförsäkringen upphört att gälla, eller från resenärer som åkt till ställen som UD avrått från.

Hjälp till självhjälp

-UD erbjuder hjälp till självhjälp. Man kan ansöka om ekonomiskt bistånd men man blir prompt återbetalningsskyldig.

SOS International möter varje vecka skandinaver som råkat ut för olyckor men saknar försäkring. En hemtransport med ambulansflyg från Spanien till Norden kostar mellan 175 000 och 400 000 kronor.

Nersupna

De flesta, 85 procent, ser till att ha gällande reseförsäkring. Andra gör det inte.

-Jag mötte många som hade supit ner sig och inte hade pengar eller försäkring. Om inte de anhöriga kunde ställa upp blev det tufft för dem, säger Thomas Nostell, pensionerad ambassadanställd med 37 år i Köpenhamn bakom sig.

TT

Dyrt utan reseförsäkring

• EU-medborgare utan reseförsäkring som blir sjuka i ett europeiskt land blir inlagda på offentligt sjukhus. Kostnaderna täcks av den offentliga sjukvården i hemlandet. Ingen hjälp med transport till hemlandet.

• Utan reseförsäkring i Asien, USA och Sydamerika måste man täcka sjukhuskostnader själv. I vissa länder upplever resenärer att de inte får korrekt behandling om de inte betalar i förväg. Man får betala kostnader för hemtransport. Ambulansflyg från Thailand kostar en miljon kronor.

• Med reseförsäkring blir man inlagd på privatsjukhus. Försäkringsbolag täcker sjukhus- och läkarkostnader. Även hemtransport.

SOS International/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.