Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Linde (S) om Nato: ”Behöver agera snabbt”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Finland måste agera snabbt i Natofrågan. Det konstaterar utrikesminister Ann Linde (S) efter en säkerhetspolitisk överläggning i Helsingfors.

– Vad beslutet än blir, såär det en sårbarhet just nu, säger hon.

Under fredagen besökte Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) Helsingfors för att överlägga det säkerhetspolitiska läget tillsammans med sin finländska kollega Pekka Haavisto.

Efter mötet påpekar Linde att de båda parterna måste agera snabbt för att minska sin sårbarhet.

Sverige och Nato

– Det är en period när båda länderna är väldigt sårbara och eftersom vi har så intensiva diskussioner är det så redan nu, och vi vill göra allt för att minska den sårbarheten, säger hon till SVT.

En eventuell Natoansökan debatteras flitigt i både Sverige och Finland. Vissa menar att ett medlemskap i militäralliansen är det bästa för Sveriges säkerhet, andra menar att politikerna agerar förhastat.

– Jag vet att det är många som tycker att våra processer i Sverige och Finland går väldigt fort, men det beror ju på den här otroliga aggressiviteten och brutaliteten från Ryssland. Vi behöver agera snabbt för att komma fram till beslut så att det inte är osäkerhet, säger Linde.

Tätt samarbete

Enligt utrikesministern har varken Finland eller Sverige har fattat något beslut i Natofrågan. Oavsett utgång kommer beskedet att få stor påverkan på länderna, tillägger hon.

– Därför är vi noggranna med attinformera varandra och hela tiden göra bedömningar av lägettillsammans.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto håller med.  Vid en gemensam pressträff upprepade han sin önskan om att Finland och Sverige ska röra sig i samma riktning och samordna sina Natobeslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet