Riksarkivet tar upp intern e-post som ett exempel på handlingar som man kan behöva spara. Foto: SVT

SVT avslöjar: Känsliga samtal om munskydden blev aldrig diarieförda

Uppdaterad
Publicerad

Både regeringskansliet och Arbetsmiljöverket har låtit bli att diarieföra samtal man haft med arbetsgivarsidan om kraven på munskydd inom äldreomsorgen. Samtidigt kan Arbetsmiljöverkets rensning av mejl bryta mot nya rekommendationer från Riksarkivet – som höjer ribban för radering av dokument.

Arbetsmiljöverket har fått hård kritik under SVT:s granskning av striden om munskydden, bland annat för man raderat mejl.

Nu visar det sig att kraven på myndigheter att spara handlingar inte har minskat under krisen – tvärtom. Riksarkivet vill att man bevarar mer  än vanligt, något sajten Altinget var först att berätta om.

Munskydd inom vården under covid

– Coronapandemin är en speciell händelse och det är viktigt att man framöver kan se hur vi hanterat den, säger Peter Sivervall, chef för avdelningen för offentlig informationshantering på Riksarkivet.

Som ett exempel på dokument som annars kanske skulle ha raderats, men nu kan behöva vara kvar, nämns just intern e-postkorrespondens.

Nu har ni höjt ribban för vad man ska radera?

– Ja det kan man säga.

På Arbetsmiljöverket har man inte spridit Riksarkivets uppmaning internt. Tvärtom har man nyligen uppmanat medarbetare att rensa sina mejlkorgar.

”Vi taggar coronarelaterad information och vi har rutiner för gallring av mejl, och det har vi kommunicerat. Nu tittar vi på vad vi kan göra ytterligare för att bli bättre på att identifiera coronarelaterad information som är viktig att bevara för omvärlden” skriver Sara Tedebrandt Frant, enhetschef på den juridiska avdelningen i en kommentar.

Kontakter diariefördes inte

Både Arbetsmiljöverket och regeringskansliet har också avstått från att diarieföra samtal man haft om kraven på munskydd.

I Arbetsmiljöverkets fall var det om möten med arbetsgivaren Stockholms stad, som hölls efter att staden överklagat myndighetens beslut om äldreboendet Serafen. Beslutet att inte diarieföra dem motiveras i dag med att de inte tillförde ”något nytt i sak”.

I regeringskansliet lät socialminister Lena Hallengrens medarbetare bli att diarieföra kontakterna med kommunernas intresseorganisation SKR.

Ministerns pressekreterare skriver i en kommentar att man ”har regelbundet kontakter med olika intresseorganisationer och myndigheter för att hålla oss informerade, ibland är vi med på möten och ibland inte. I det här fallet behövdes inte vår närvaro. I och med att vår närvaro inte behövdes och det var en fråga för myndigheterna gjordes bedömningen att det inte fanns behov av att diarieföra kontakten.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Munskydd inom vården under covid

Mer i ämnet