SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren. Foto: SVT

SVT:s korrespondent: ”Beiruts hamnchef gripen”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen greps 16 hamnanställda i Beirut. SVT:s korrespondent Stina Blomgren berättar nu att det ska vara högt uppsatta tjänstemän.

– Chefen för Beiruts hamn och tullchefen finns bland de gripna, säger hon.

Över 150 personer ska ha dött och över 5 000 personer har skadats efter explosionerna i Beirut. SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren berättar om ilskan som väckts efter explosionen.

– Sorgen och chocken har börjat ge vika nu för en allt större ilska mot myndigheterna att den här katastrofen ens kunde ske, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Explosioner i Beirut 2020

Chefen för hamnen gripen

I går kväll blev det våldsamt när demonstranter protesterade mot landets regering. Dessutom greps 16 personer med koppling till Beiruts hamn.

– Chefen för Beiruts hamn, tullchefen och flera andra höga tjänstemän inom tull och hamn är bland de gripna. Även några arbetare som haft hand om översynen och säkerheten i hamnen ska ha gripits.

Många människor saknas fortfarande och letandet fortsätter efter dem.

– Folk går från sjukhus till sjukhus för att leta och man letar även i rasmassorna. Tre sjukhus totalförstördes och det är över 5 000 skadade så vårdbehovet är enormt.

Hjälp har kommit

Runt 300 000 människor ska ha blivit hemlösa efter katastrofen och flera länder hjälper nu Libanon.

– Ryssland flög in ett fältsjukhus i går som man ställt upp på en idrottsarena. Frankrike har kommit med tre plan med nödhjälp men behoven är väldigt stora.

Blomgren berättar också att en utredning kring explosionerna snart ska vara klar.

– Myndigheterna har tillsatt en utredning som om fyra dagar ska slå fast vilka som är ansvariga. Men många tvekar på om den kommer visa hela sanningen och flera kräver också en oberoende utredning, säger Stina Blomgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i Beirut 2020

Mer i ämnet