Annie Lööfs känga till Stefan Löfven: Han borde ligga sömnlös

Publicerad

Fler jobb, fler i arbete och terrorism var några av frågorna som lyftes under Annie Lööfs tal i Almedalen på tisdagskvällen.

Partiledaren delade även ut ett par kängor – en till den amerikanske presidenten Donald Trump för hans klimatpolitik – och en till Sveriges statsminister Stefan Löfven som inte är på plats i Almedalen.

– Var Stefan Löfven än befinner sig, på sin resa genom Sverige, så borde han ligga sömnlös i natt, sa Lööf.

Centerpartiets ledare Annie Lööf hakade på allianskollegan Jan Björklund under sitt tal i Almedalen, då även hon talade om de klyftor som finns i Sverige och som, enligt henne, har vuxit fram ur Socialdemokraternas politik.

Lööf vände sig direkt till statsminister Stefan Löfven som valt bort politikveckan i Almedalen för sin Sverigeresa.

– Han borde fundera på hur det kommer sig att Socialdemokraterna misslyckas med att bryta utanförskapet, menar Lööf.

Jobben centrala

Tidigare i dag presenterade hon förslag på hur fler ska komma in på arbetsmarknaden och jobb var det centrala temat för hennes tal.

– Med fyrkantiga regleringar, med höga ingångslöner och höga skatter har vi sten för sten byggt upp en mur kring jobben.

LÄS MER: Lööf: De presenterar låtsasjobb – vi lägger förslag för riktiga jobb

Vill ha lägre löner

Annie Lööf vill förändra detta, bland annat genom att fasa ut Arbetsförmedlingen och belöna de privata aktörer som anställer någon istället.

– För att vända utvecklingen kommer det att krävas någonting helt annat än Socialdemokraternas så kallade jobbpolitik. För att Sverige ska hålla ihop. För att arbetslösheten ska ge vika. För att klara den uppgiften behövs fler jobb, sa hon och fortsatte:

– Då är bra villkor för de företag som skapar jobben avgörande. Då behövs lägre kostnader så att fler kan anställas. Då behövs konkurrenskraftiga skatter och regler. Då måste kostnaderna för att anställa någon som varit arbetslös länge sänkas. Genom att ta bort arbetsgivaravgiften när man anställer någon som är ny på arbetsmarknaden. Eller sin första medarbetare.

LÄS MER: Analys: ”Annie Lööf inte beredd att nappa på kroken”

Även lägre löner behövs, sa Annie Lööf.

– Så att även människor som inte har någon lång utbildning kan få komma på intervju. Så att även de med låga bidrag kan få möjligheten till högre inkomst.

Alliansen håller ihop

Centerledaren som sett sina populäritetssiffror skjuta i höjden på senare tid lugnade dock dem som undrar om det innebär att Alliansen kommer att splittras. De fyra partierna kommer ”gemensamt” att presentera nya lösningar inför nästa val.

– Ny politik. En ny reformagenda. Vad vi ska genomföra de kommande åren. För nästa år ska vi vinna valet tillsammans.

LÄS MER: Lööf ser koalition med S efter valet som osannolikt

Den amerikanske presidenten Donald Trump fick en känga av Lööf när hon talade om klimatet.

– President Trumps besked att USA drar sig ur klimatavtalet från Paris är ingenting annat än ansvarslöst. Det kommer möjligen ge honom några kortsiktiga framgångar. Men långsiktigt innebär det bara förluster. För klimatet. Men även för de amerikanska jobben, sa Annie Lööf.

Hon fortsatte partiets profilering i miljö- och klimatfrågor.

– Vi ska satsa på mer förnybar energi och genomföra en grön skatteväxling. Vi ska satsa på järnvägar, och på en kraftfull bonus för den som köper en miljöbil. Vi behöver ställa krav på att blanda in förnybart biobränsle i tanken på alla flygplan som lyfter från svenska flygplatser. Så att också flyget bär sina miljökostnader. Så att bränslet kan bytas från fossilt till förnybart.

Innan hon avslutade talet uttryckte Lööf också oro för ”aggressiv främlingsfientlighet, öppen nazism och radikal våldsbejakande islamism”.

– Ett nytt ledarskap behövs för att jobben ska bli fler i hela landet. För de långtidsarbetslösa, de socialt utsatta. För att människor som flytt hit från andra länder ska få jobb. För att det bortglömda Sverige ska bli synligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.