Centrala Malmö och lantbruk och åkrar i Håbo kommun. Foto: TT

Sverige – ett delat land

Uppdaterad
Publicerad

Boende, familjeförhållanden, livslängd, hälsa och valdeltagande skiljer sig åt mellan olika befolkningsgrupper och mellan stad och landsbygd. Det visar statistik som presenterades på SCB:s demokratidag 2019.

Det diskuteras ofta om skillnader mellan olika samhällsgrupper, men hur är egentligen läget utifrån ett demografiskt perspektiv?

SCB:s expert Lena Lundkvist djupdyker i ämnet och reder ut hur det demografiska tillståndet ser ut i olika typer av städer och landsdelar.

De skillnader som beskrivs är bland annat olikheter i boende, familjeförhållanden, livslängd och hälsa.

Valdeltagande i ett regionalt perspektiv

SCB:s valdeltagandeundersökning vid de allmänna valen 2018 genomfördes för första gången sedan 1940-talet som en totalundersökning.

Mikaela Järnbert, SCB, presenterar nya analyser av nivåer och skillnader i valdeltagandet mellan olika befolkningsgrupper men även analyser av skillnader mellan stad och landsbygd och i olika kommungrupper.

Starkt stöd för EU i Sverige

Stödet för det svenska EU-medlemskapet ökar. Det framkommer av SCB:s partisympatiundersökning.

Men hur röstar de som är för respektive mot EU och i vilka grupper ökar stödet mest?

Regina Vilkénas, SCB, berättar mer om det och om hur det svenska stödet för EU har förändrats över tid.  

Från SCB:s demokratidag den 27/9.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.