Två exempel på automatisering: till vänster självscanning i butik och till höger en av de autonoma robotar som finns i en forskningslägenhet i Örebro. Där har tjugo pensionärer fått provbo tillsammans med robotar som hjälpt till med att servera mat, hämta mediciner, ringa en vän och gå till tvättstugan. Foto: TT

Automatisering – en fälla eller en innovationsmotor?

Publicerad

Teknikskiften har alltid inneburit stora påfrestningar för samhället. Om Sverige ska behålla sitt välstånd, sin jämlikhet och sin goda innovationsförmåga krävs det att vi kan hantera den snabba teknikutveckling som nu pågår.

I sin nya bok ”The Technology Trap” analyserar Carl Benedikt Frey, en av världens ledande experter på automation och arbetsmarknad, hur olika länder har hanterat historiska teknikskiften och vilken effekt tekniksprången har haft på välstånd och ekonomisk utveckling.

Avgörande genom historien har varit hur teknikens framgångar har fördelats i befolkningen. Carl Benedikt Frey menar att vi åter står inför stora utmaningar, men att det finns lösningar.

Ett seminarium om historiska tekniksprång och hur arbetsmarknaden och demokratin i Sverige ska klara automatiseringens utmaningar.

Medverkande är bland andra Carl Benedikt Frey, forskare vid Oxfords universitet, näringsminister Ibrahim Baylan (S) och Darja Isaksson, generaldirektör Vinnova. Arrangör: tankesmedjan Futurion. Från 11/9

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.