Barn till papperslösa får gå i skola

Uppdaterad
Publicerad

Barn som bor i landet utan tillstånd ska få rätt att gå i skolan från och med den 1 juli 2013.

Lagom till nästa läsår får alla barn rätt att gå i skola, oavsett om de är svenska medborgare eller bor här utan tillstånd.

-Alla barn i världen har rätt att gå i skola, oavsett vad föräldrarna har gjort, sade utbildningsminister Jan Björklund (FP) när överenskommelsen mellan regeringen och Miljöpartiet (MP) presenterades.

Förslagen gäller förskola, grundskola och gymnasieskola från den 1 juli 2013 och innebär också att de papperslösa barnen har rätt till skolskjuts.

50 miljoner per år avsätts

Ingen vet exakt hur många barn det handlar om, men bedömningen är att det är mellan 2 000 och 3 000. Regeringen har dock avsatt 50 miljoner per år i statsbidrag till kommunerna för detta. Nästa år har 25 miljoner kronor avsatts, eftersom lagen inte börjar gälla förrän till höstterminen.

– De här barnen har ofta en mycket tung vardag. Rädsla för avvisning, isolering och sjukdom i familjen kan vara några av de problem som de här barnen tampas med. Rätten att gå i skola innebär en möjlighet till normalitet i en annars otrygg vardag, säger Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Skolorna slipper anmäla

Samtidigt görs en ändring i utlänningslagen, så att skolorna inte längre har skyldighet att göra en anmälan till polisen.

– I ett antal kommuner finns det redan papperslösa barn som går i skolan. Vi tycker inte att det är rätt att den här typen av stora moraliska beslut läggs i knät på rektorer och lärare. Vi måste ta ansvar, säger Jan Björklund (FP)

Beslut om vård

I somras enades regeringen och MP om papperslösas rätt till vård från den 1 juli 2013. Det innebär att barn till papperslösa får samma rätt till vård som barn med svenskt medborgarskap och att vuxna papperslösa får rätt till sådan vård, som man inte kan vänta med.

(TT/ SVT )

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.