Katia Elliott intervjuar EU-parlamentarikerna Malin Björk (V) och Christofer Fjellner (M) om #metoo i EU på plats i EU-parlamentet i Bryssel. Foto: SVT

Bryssel: #metoo

Publicerad

Katia Elliott samtalar med EU-parlamentarikerna Malin Björk (V) och Christofer Fjellner (M) om sexuella trakasserier i EU-parlamentet.

Även inom EU:s institutioner har många kvinnor trätt fram och vittnat om sexuella trakasserier och det ledde bland annat till en extrainsatt debatt i EU-parlamentet i Strasbourg.

– Styrkan i den här kampanjen är på något sätt att den synliggör det som man kanske inte ser, framför allt som man, säger Christofer Fjellner (M).

Vänsterpartisten Malin Björk säger att det är männens boning och männens makt som gäller även här.

– Den immunitet man har som man som begår olika former av övergrepp och går över gränser, den är ju där för att andra inte säger något eller gör något, säger hon. 

Christofer Fjellner konstaterar att det är 28 länder som möts i parlamentet och att det i vissa länder finns en mer accepterande inställning till trakasserierna än i andra.

Se hela samtalet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer