DNA-expert löste dubbelmordet

Uppdaterad
Publicerad

Politik i bokhyllan: Genombrottet

Boken Genombrottet handlar om dubbelmordet i Linköping 2004 och hur det löstes med hjälp av släktforskning. Boken är skriven av journalisten Anna Bodin och släktforskaren Peter Sjölund.

– Jag har fått frågan så många gånger – Hur gjorde du för att hitta dubbelmördaren genom att gå 200 år tillbaka? Det behövs en bok för att förklara denna lite komplicerade metod, berättar Peter Sjölund.

Vid dubbelmordet blev en 8-årig pojke, på väg till skolan, knivhuggen till döds och även ett vittne, en 56-årig kvinna blev attackerad. Hon avled senare på sjukhuset.

Fallet förblev olöst tills Peter Sjölund själv kontaktade polisen och erbjöd sin hjälp. Efter 16 år kunde mördaren hittas tack vare DNA-teknik:

– Det som var avgörande var att ett stort antal privatpersoner i Sverige har testat sig och gjort sina resultat tillgängliga för att polisen ska hitta släktmatchningar. Tack vare dem fick jag pusselbitar som gjorde att jag kunde bygga det här nätet av släktskap, som till slut kunde ringa in rätt person.

Författarna intervjuas av Nedjma Chaouche.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politik i bokhyllan 2021

Mer i ämnet