”Elin Wägner dissikerade demokratin”

Uppdaterad
Publicerad

Politik i bokhyllan: Den besvärliga Elin Wägner

Journalisten och författaren Elin Wägner var långt före sin tid och ansågs besvärlig. Hon var fredsaktivist, miljökämpe och stred för kvinnlig rösträtt. Ulrika Knutson har skrivit en bok om henne och intervjuas av Nedjma Chaouche. Från 21/4.

Fakta: Elin Wägner

Levde 1882 till 1949.

Journalist och författare vars två första romaner , ”Norrtullsligan” (1908) och ”Pennskaftet” (1910) båda tog upp rösträttsfrågan. Wägner jobbade också hårt för den kvinnliga rösträtten. Första världskriget gjorde henne till pacifist och fredskämpe, vilket hon förblev livet ut. Under 1920-talet engagerade hon sig internationellt, deltog i internationella fredsmöten och var också med och grundande Rädda Barnen. I Storbritannien kom hon i kontakt med kväkarna som hon tog djupt intryck av.

Elin Wägner ingick i den borgerligt radikala Fogelstadsgruppen vars kvinnliga medlemmar grundade ett parti, en feministisk tidskrift och en egen medborgarskola.

Så småningom flyttade Elin Wägner till Lilla Björka norr om Växsjö. Hon skrev en omfattande biografi om Selma Lagerlöf och blev 1944 den andra kvinnan som valdes in i Svenska Akademien. 1937 kom hennes bok ”Väckarklocka”, ett slags debatterande essä om bland annat tidiga matriarkat och begynnande miljöförstöring.

Elin Wägner var gift med litteraturkritikern Johan Landqvist som hon lämnade 1922. Hon adopterade sin brorson Harald Giovanni.

Övrigt: Karin Boye skrev sin mest berömda dikt ”Visst gör det ont när knoppar brister” till Elin Wägner i 50-årspresent.

Källor: NE med flera.

TT 200429-1230

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politik i bokhyllan 2020

Mer i ämnet