En arbetsmarknad i förändring – är vi redo?

Uppdaterad
Publicerad

Med jämna mellanrum genomgår samhället radikala förändringar och betydelsen av att kunna ställa om blir avgörande. Coronaviruset har förutom att påskynda omställningen till digitala tjänster även skapat en oviss framtid. Vad innebär det för Sveriges framtida arbetsmarknad?

Strukturomvandlingen denna gång går väldigt snabbt och är genomgripande för hela samhället. Centralt för omställningen är vår vilja och förmåga att anamma ny teknik, nya affärsmodeller och arbetssätt. Är arbetsmarknaden rustad för de utmaningar som det teknologiska skiftet innebär?​

Fores lanserar nu Arbetsmarknad i förändring, en antologi där forskare inom olika fält kartlägger rådande strukturer och analyserar framtida förändringar. Vad saknas för att yrkesutbildningarna ska anpassas till framtida behov? Vi diskuterar hur lagen om anställningsskydd måste förändras från ett juridiskt perspektiv och hur en modell för kompetensutveckling inspirerad av flexicurity kan förverkligas.

Medverkande i seminariet arrangerat av Fores:

​Susanne Ackum, doktor i nationalekonomi, Fores​

Martin Henning, professor i ekonomisk geografi, Göteborgs universitet​

Håkan Regnér, docent i nationalekonomi, SACO​

Kristina Lovén Seldén, doktor i sociologi, TCO​

Carin Ulander-Wänman, docent i arbetsrätt, Umeå universitet​

Annika Wallenskog, chefsekonom, SKR​

​Moderator: Andreas Bergström, vice vd, Fores

Se och hör hela seminariet i klippet ovan.

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.