Engelbrekt på villovägar

Uppdaterad
Publicerad

Bysten av Engelbrekt fick göra en rejäl resa via Bryssel och Sao Paulo i Brasilien innan den slutligen hamnade på sin nuvarande plats.

Det började med att konstnären Bror Hjort vann en tävling om vad som skulle pryda torget i Arboga till minne av riksdagen 1435. Men när det kom till kritan ansvågs verket för modernt och för mycket. Istället fick Engelbrekt resa till världsutställningen i Bryssel, men även där blev det uppståndelse för han placerades så han hytte med näven mot Mussolini. På 50-talet for bysten till konstbiennalen i Sao Paulo i Brasilien, men båten sjönk med staty och allt. Senare bärgades Engelbrekt och köptes av Moderna museet som har lånat ut den till riksdagen.

Bysten av Engelbrekt är gjord i brons. Konstnären är Bror Hjort (1894-1968). Han föddes i Älvkarleby och var skulptör, tecknare, målare och grafiker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.