Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki i samspråk med Ungerns premiärminister Viktor Orban under EU-toppmötets första dag. Foto: John Thys / AFP

EU-magasinet om Polen, brexit och klimatmötet

Uppdaterad
Publicerad

EU-magasinet handlar den här gången bland annat om den infekterade rättsstatskonflikten med Polen, som dominerande dagordningen på EU-toppmötets första dag. Och så diskuteras brexitprocessen och det kommande klimatmötet i Glasgow.

Striden gäller den polska författningsdomstolens beslut nyligen om att delar av EU:s fördrag inte är förenliga med Polens grundlag. Utslaget har skakat om rejält och väckt farhågor om ett hotande polskt utträde ur EU eller att grunden för hela EU-samarbetet riskerar att falla ihop.

Den polska regeringen hävdar att domstolsutslaget bara är ett sätt att klarlägga vem som är ansvarig för vad och att det inte kan vara upp till EU:s domstol att tänja på vad som EU har rätt att göra.

Göran von Sydow, direktör Sieps, Stefan Ingvarsson, analytiker Centrum för Östeuropastudier, och David Boati, SVT:s Europakorrespondent, gästar programmet.

EU-magasinet tar också upp brexitprocessen och huruvida det är ett handelskrig i sikte. SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson i studion.

Och så handlar det om FN:s kommande klimatmöte i Glasgow. Jesper Gyberg, klimatpolicyansvarig Svenskt Näringsliv, och Ola Hansén, senior rådgivare Världsnaturfonden WWF, gästar.

Programledare: Niklas Svensson. Från 21/10

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-magasinet 2021

Mer i ämnet