EU och det sociala toppmötet i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Meningen är att EU-ländernas ledare där ska anta den så kallade sociala pelaren, 20 principer om sociala rättigheter gemensamma för alla EU-länder. Där är arbetsmarknaden en viktig del.

 Mötet äger rum den 17 november och många av EU:s ledare ska komma, dock inte Angela Merkel.

Många EU-politiker har länge velat föra upp sociala frågor på agendan men det är först nu, på toppmötet i Göteborg, som detta alltså kommer att bli verklighet. En del ropar ”Äntligen!” andra är ordentligt oroade.

EU-parlamentariker Marita Ulvskog (S) tycker att det är dags att reglera arbetsmarknaden som ju är en stor del av den sociala pelaren. Varumarknaden har ju varit reglerad länge, menar hon.

Gunnar Hökmark som är Moderat EU-parlamentariker ser däremot farhågor.

– Om det blir en europeisk lagstiftning för arbetsmarknaden betyder det att vi då lämnar den svenska modellen. Minimilöner t ex ska bestämmas i Sverige och inte i EU, anser Hökmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.