EU:s långtidsbudget måste revideras efter pandemin

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentariker diskuterar hur

EU-kommissionen väntas snart presentera ett reviderat förslag till långtidsbudgeten 2021-2027 och ett återhämtningspaket. Hur stor ska budgeten vara och hur ska pengarna omfördelas?

Stats- och regeringscheferna från de 27 EU-länderna möttes i Bryssel i slutet av maj för att försöka komma överens , men mötet avslutades utan att EU-ledarna nådde en överenskommelse.

Medverkande:

Europaparlamentarikerna Jakop Dalunde (MP), Heléne Fritzon (S), Karin Karlsbro (L) och Jörgen Warborn (M) samt Ulrika Bergelv, avdelningschef för EU-revision vid Ekonomistyrningsverket och Daniel Tarschys, statsvetare och senior rådgivare vid Sieps. Moderator är Markus Bonekamp, chef för Europaparlamentets kontor i Sverige.

EU:s långtidsbudget

I maj 2018 lade EU-kommissionen fram ett förslag till en ny flerårig budgetram för åren 2021 till 2027. Budgetramen reglerar vilka utgifter och vilka åtaganden EU har under sjuårsperioden. Efter det att kommissionen lade fram sitt förslag påbörjades förhandlingar i rådet. En överenskommelse om budgetramen förväntas nås under 2020.

Källa: regeringen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.