Reformförslag för en förnyad bostadspolitik

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbyggandet har stigit under 2000-talet, men Boverket bedömer att det behöver byggas drygt 64 000 bostäder per år de kommande tio åren för att täcka behovet. Produktionstakten ligger i dag på cirka 45 000–50 000 bostäder per år.

I nya LO-rapporten ”Bättre bostadsförsörjning” är utgångspunkten att bygga vidare och utveckla det system som finns för att nå balans i produktionstakten och behovet. Enligt LO motsvarar det en ökning på 25-30 procent jämfört med dagens byggtakt.

Rapporten föreslår förändringar på sex huvudsakliga områden: Sänkta byggkostnader, tydligare ansvar och större befogenheter för kommunerna, bättre och mer rättvisa finansieringsvillkor från svenska staten vid bostadsbyggande, ge allmännyttan bättre förutsättningar, lätta på kreditrestriktionerna för bolån och hjälp så att flera med låga inkomster kan komma in på hyresmarknaden.

Rapporten föreslår också att bostadskön bör reformeras så att rak kötid inte blir enda kriteriet för förmedling av hyresbostäder.

Medverkande: Peter Gerlach, rapportförfattare och LO-ekonom, Anna Granath Hansson, forskare i fastighetsvetenskap vid KTH, och Martin Hofverberg, chefsekonom på hyresgästföreningen.

Moderator: Ola Pettersson, LOs chefsekonom

Arrangör: LO. Från 25/11

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.