Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åsa Wikforss, Karin Bäckstrand och Cecilia Lundholm diskuterar faktatillit, demokrati och populism. Foto: SVT

Faktatillit, demokrati och populism

Publicerad

Populistisk politik bygger på en motsättning mellan folket och ”eliten”. Kopplat till populism är därför en låg grad av förtroende för kunskapsinstitutioner, som medier och universitet. Merparten av vår kunskap får vi från andra människor – kunskap förutsätter tillit.

Den som inte litar till pålitliga källor kommer att missa viktig kunskap. I länder som Ungern och Polen motarbetas fria medier och oberoende forskning.

Hur påverkar populismen strävan efter ett mer hållbart samhälle och är välfungerande demokratiska institutioner en förutsättning för hållbar utveckling? I detta avsnitt diskuteras vad som händer med det demokratiska samtalet när källtilliten polariseras.

Medverkande: Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, Stockholms universitet, Karin Bäckstrand, professor i statsvetenskap Stockholms universitet, Cecilia Lundholm, professor i pedagogik Stockholms universitet, Susanna Baltscheffsky, miljö- och klimatreporter TV4 Nyheterna, och Kristina Axén Olin, (M) 2:e vice ordf i riksdagens utbildningsutskott och aktiv i RIFO – Sällskapet riksdagsledamöter och forskare.

Moderator: Sturle Simonsen

Arrangör: Stockholms universitet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer