Foto: TT

Fler övervakningskameror – polisens nya strategi

Uppdaterad
Publicerad

Övervakningskameror kan få medborgarna att känna sig tryggare och kan ge bevis som bidrar till att brottslingar fälls. Men för att få ut den fulla potentialen behöver polisen också förändra sitt arbetssätt.

Stefan Singman, från sektionen för kamerabevakning och analys Region Stockholm, berättar mer om varför polisen satsar på fler kameror och om polisens nya strategi.

Hur skyddas den enskildes integritet?

När polisen slipper begära tillstånd för kameraövervakning och undantaget för tunnelbanan utvidgas till all kollektivtrafik underlättas brottsbekämpningen.

Samtidigt måste beslutsfattarna själva ta ett större ansvar: de måste pröva och dokumentera att intresset av insatsen väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli bevakad.

Johan Sjöö, hovrättslagman och särskild utredare för Kamerabevakningsutredningen, berättar om balansgången mellan fler kameror och skyddet av den enskildes integritet.

Fler kameror – en falsk trygghet?

Johan Sjöö, särskild utredare Kamerabevakningsutredningen, Karl Sandberg, HR-chef säkerhetsföretaget Nokas, Irene Svenonius, finansregionråd i Region Stockholm och Stefan Singman, från sektionen för kamerabevakning och analys i Region Stockholm diskuterar om kamerorna håller vad de lovar eller om vi invaggas i falsk trygghet.

Arrangör: DN konferens.

Från 9/10

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.