Civil beredskap och ny informationsmiljö

Uppdaterad
Publicerad

Yttrandefrihet, källkritik och psykologiskt försvar i kampen för landets inre säkerhet.

Globalt samarbete i samband med pandemin är ett exempel som lyfts för att belysa vikten av gemensam beredskap vid olika samhällskriser.

Samtidigt ger sociala medier och ny informationsmiljö möjlighet att sprida felaktigheter, konspirationsteorier och bidrar till otillåten påverkan.

Hur ska yttrandefriheten värnas för att tjäna demokatin? Vilket ansvar har sociala medieplattformar? Hur jobbar olika myndigheter för att värna demokratin och skapa motståndskraft?

Charlotte Petri Gornitzka, nytillträdd generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) förklarar vad civill beredskap ska vara till för.

Motståndskraft för att värna det demokratiska samhället är ämnet som Henrik Landerholm, generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar talar om.

Cilla Benkö, VD Sveriges Radio och Sara Övreby, samhällspolitisk chef Google Sverige pratar om yttrandefrihet och oberoende medier.

Vem har rätt och vem kan vi lita på är frågan som författaren och journalisten försöker besvara.

Romina Pourmokhtari (L), förbundsordförande för LUF och Aida Badeli (MP), språkrör för Grön Ungdom kommenterar. Från 11/1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.