Kriminalitet och tilliten till samhället

Uppdaterad
Publicerad

Att komma åt kriminaliteten är en prioriterad fråga för att återställa tilliten till samhället.

Skjutningar, våld och kriminalitet dominerar medierapporteringen och har blivit en valfråga. Våldet riskerar sätta demokratin ur spel och är ett hot mot landets inre säkerhet, menar många. 

Även på Folk och Försvars rikskonferens tas frågan upp och fokus läggs i år på hur olika samhällsaktörer kan arbeta för att bygga upp förtroendet i utsatta områden och öka tilliten till samhället.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) och rikspolischef Anders Thornberg talar om hur kriminalitet kan stoppas och hur polisen arbetar förebygande.

Lina Blombergsson, vice ordförande i föreningen Sveriges socialchefer, tar upp socialtjänstens perspektiv, som en första linjens förebyggande aktivitet.

Helena Thybell, generalsekreterare på Rädda Barnen och Helya Riazat, rektor vid Järvaskolan,  talar under rubriken “En trygg plats för barn och unga – förebyggande åtgärder”.

Nike Örbrink (KD) förbundsordförande  för KDU och Réka Tolnai (C), förbundsordförande för CUF, kommenterar. Från 11/1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.