Försvarsmakten – nu och i framtiden

Publicerad

Hur ser överbefälhavaren, chefen för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, chefen för högkvarterets ledningsstab och försvarspolitiska experter på framtidens Försvarsmakt i en omvärld under omdaning?

Lena Hallin, chef för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten MUST, inleder med Omvärldsläget – konsekvenser för vår fred och frihet? Vilka är konsekvenserna för hotbilden mot Sverige och vad är det Sveriges försvar behöver klara av att möta?

Micael Bydén, Sveriges överbefälhavare, talar om hur Försvarsmakten möter en föränderlig hotbild nu och i framtiden. Vilka strategiska frågor bör svenskt försvar planera för bortom 2030? Hur bidrar det nyss fattade Försvarsbeslutet till detta?

Jonas Haggren, chef för högkvarterets ledningsstab, pratar om hur svenskt försvar kan utformas fram till 2045 -vilka är kraven och vilka förmågor behövs?

Avrundande kommentarer och reflektioner av Annika Nordgren Christensen, försvarspolitisk expert och Robert Dalsjö, forskningsledare på FOI.

Moderator: Eva Hamilton

Arrangör: Folk och försvar

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.