Franska valet och EU

Uppdaterad
Publicerad

På söndag är det dags för den slutliga omgången i det franska presidentvalet- blir det högerextrema Marine Le Pen eller Emmanuel Macron, mannen utan parti men med rörelsen ”En marche” bakom sig?

Macron leder i opinionsmätningarna men med tanke på vad som hände med brexit och att Donald Trump blev USA:s president, kan man aldrig vara säker.

EU-parlamentariker Cecilia Wikström (L) talar om ett ödesval och hoppas att Macron kommer att vinna, medan Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren menar att Macron bara är en förlängning av den nuvarande presidenten Hollande, som har mycket lågt förtroende. Han kan inte se att det blir någon förändring och hoppas att Marine Le Pen faktiskt ska vinna.

Le Pen vill  riva upp mycket av det som är EU idag, medan Macron vill fördjupa samarbetet inom unionen, framför allt inom eurozonen. Le Pen vill att Frankrike byter tillbaka till francen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.