Harvardprofessorn och ekonomen Kenneth Rogoff, Valter Sanchez, ILO, global fackordföranden för tillverkningsindustrinbiståndsorganisationen och Oxfams vd Winnie Byanyima under Världsekonomiskt Forum i januari. Foto: Ronald Verhoeven

Globalisering, populism och inkomstklyftor

Uppdaterad
Publicerad

Tre välkända opinionsbildare förklarar hur de anser att globaliseringen, politisk populism och växande inkomstklyftor hänger ihop.

SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström mötte Harvardprofessorn och ekonomen Kenneth Rogoff, biståndsorganisationen Oxfams vd Winnie Byanyima och Valter Sanchez, ILO, global fackordföranden för tillverkningsindustrin, under Världsekonomiskt Forum i Davos 23-26 januari.

Kenneth Rogoff är från USA.Han är en av världens mest kända nationalekonomer, expert på finanskriser. Kenneth Rogoff anser att den växande högerpopulismen är en konsekvens av finanskrisen. Den stora  utmaningen ligger nu hos politikerna,  att se till att den ekonomiska högkonjunktur som råder blir inkluderande och att välståndet sprids bättre. Annars väntar en global utmattning av ekonomin, varnar Rogoff. Han uttrycker förståelse för att många missnöjda röstade på Donald Trump men förklarar varför han tror att Trumps politiska lösningar inte kommer hjälpa dem som röstade på honom.

Winnie Byanyima är från Uganda.Oxfam har fått stor uppståndelse för sin rapport hur 82 procent av all förmögenhetsökning 2017 tillföll den rikaste procenten av jordens befolkning. hon pekar på hur en allt större del av företagens vinst går till aktieägarna och kräver att utdelningarna minskar till förmån för löneanställda i tillverkningsindustrin. Inkomstskillnaderna hotar slita isär samhällen. Fattigdom kan inte utrotas med mindre än att man tacklar de extrema rikedomar som ett fåtal börjat ackumulera. Men det är ju också framgångsrika företag som kan skapa jobb? Winnie Byanyima förklarar hur etiskt företagande ser ut.

Valter Sanchez är från Brasilien.Han är ordförande för det globala fackförbundet Industriall, som bland annat organiserar tillverkningsindustrin och gruvnäringen. Han tycker att de som hävdar att globaliseringen är död har fel. Företagens jakt på låglöneländer fortsätter. Världen är mer splittrad än någonsin, varnar han och vår tids största fråga är sociala orättvisor som ökar trots att alltfler lyfts ur fattigdom. Många av Sanchez medlemmar i USA röstade på Donald Trump. Men trots att Valter Sanchez tror på protektionism så delar inte Trumps analys hur fabriksarbetares jobb bäst ska skyddas i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.