• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Halva polisnotan för Idrottsaktiebolag

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsklubbar som drivs som aktiebolag är inte nöjda med att slippa halva polisnotan vid matcher. Men regeringens utredare anser att klubbar som AIK och Djurgården har råd.

-Det är klart att de får krympa kostymen. De kan inte fortsätta som de gör. De får värva bättre, spela bättre, då kommer det folk. Och jag vet inte om det är nödvändigt att arvodera styrelsen så mycket som AIK gör, säger utredaren och före detta justitierådet Bo Svensson.

De 22 idrottsklubbar som drivs som aktiebolag måste i dag betala kostnaden för polisbevakning vid sina arrangemang. Det berör dock främst sju klubbar inom ishockey och fotboll. De fakturerades i fjol för sammanlagt 9,5 miljoner kronor, men har ännu inte betalt någonting. Fakturorna har i stället överklagats.

Halva poliskostnaden

Bo Svensson föreslår nu att aktiebolagsklubbarna ska stå för halva poliskostnaden. Allra helst hade Svensson sett att alla klubbar, även de 20 000 ideella idrottsföreningarna, behandlas lika genom att de får betala hälften av polisnotor som överstiger 44 500 kronor. Men att ha det som huvudförslag ingick inte i utredningens direktiv.

I AIK och Djurgården tycker man att halva kostnaden är ett steg i rätt riktning, men otillräckligt.

-Vad det här handlar om är egentligen att vi betalar för något som redan är finansierat genom skatter, säger Djurgården Fotbolls evenemangsansvarige Mats Jonsson.

Per Hägerö, styrelseordförande i AIK Fotboll AB, uppger att klubben med det nya förslaget ändå skulle få betala 400 000 kronor för den senaste matchen mot Göteborg.

-Det tycker vi är orimligt, säger Hägerö.

Eventuellt ny lag i maj

Justitieminister Beatrice Ask konstaterar att hon fått det förslag som beställts, men att viss avgränsningsfrågor nu måste granskas. Det är enligt henne möjligt att en lagändring kan träda i kraft den 1 maj nästa år, som utredaren har föreslagit. Det är viktigt för många kommersiella konsert- och festivalarrangörer, eftersom de också skulle få sina polisnotor halverade.

Men en lagändring som behandlar aktiebolagsklubbar och ideella idrottsföreningar lika är inte aktuell.

-Att i ett slag säga att nu ska de också betala är en väldigt stor fråga, säger Ask.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polisnotor för evenemang

Mer i ämnet