Har politiken blivit en kycklingfabrik?

Publicerad

I boken ”Broilers” skriver Anders Rydell och Michaela Möller om den nya generationen makthavare och det samhälle som format dem.

Två typiska företrädare för den gruppen är Centerledaren Annie Lööf och nye utbildningsministern Gustav Fridolin (MP). Båda är födda 1983 och har gjort spikrak karriär i sina respektive partier, även om båda också har viss arbetslivserfarenhet utanför politiken.

Sju unga politiker

I ”Broilers” har man tittat närmare på sju unga politiker, deras väg mot toppen och vad som förenar dem. Det är personer som engagerat sig tidigt och avancerat snabbt, men som också lärt sig att hantera media och dessutom förstår att ta vara på de kontaktmöjligheter med väljarna som sociala medier erbjuder.

-De pratar ofta i jagform, bjuder på sig själva, säger Anders Rydell.

-Dessutom hör man dem ofta referera till sin hembygd, Fridolin om Vittsjö och Lööf om Maramö.

Systemskifte

”Broilers” har kanske alltid funnits, men de har inte kommit fram på samma sätt. Här har helt enkelt skett ett systemskifte, menar författarna. Partierna har förändrats och nu gäller det inte minst att hitta nya medlemmar, men också att attrahera folk som inte engagerat sig.

Politikens gödkycklingar har helt enkelt framtiden för sig ...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer