Hur farligt är glyfosat?

Uppdaterad
Publicerad

Är glyfosat bevisat farligt för hälsan? Nej menar EU-kommissionen, ja menar miljörörelsen som vill förbjuda bekämpningsmedlet.

Debatt mellan EU-parlamentarikerna Christofer Fjellner (M) och Linnea Engström (MP). Programledare: Per Malm. Från 13/6.

Glyfosat är en aktiv substans i ett flertal bekämpningsmedel bland annat för jordbruket. EU-kommissionen vill tillåta glyfosat i ytterligare tio år vilket flera miljöorganisationer säger nej till.

– Vi vet att det här ämnet troligtvis är cancerframkallande, det har Världshälsoorganisationen kommit fram till, så jag tycker att vi långsamt men säkert bara ska använda glyfosat där det verligen behövs, säger miljöpartisten Linnea Engström.

Moderaten Christofer Fjellner går på EU-kommissionens linje och menar att det finns få aktiva substanser i växtskyddsmedel som det har forskat så mycket på som glyfosat. Resultatet har varit att glyfosat inte är skadligt på det sätt som det används i dag, säger han.

Hör hela samtalet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.