Hur kan forskningen bli mer relevant för samhället?

Publicerad

Regeringen ökar satsningen på forskning med 3,4 miljarder kronor i år, detta eftersom privata investeringar förväntas minska på grund av pandemin.

– Vi lägger redan i dag 38 miljarder i statliga forskningssatsningar och nu ökar vi på de här resurserna, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

Ja, Sverige satsar stora pengar på forskning och innovation men mycket implementeras aldrig. Vad beror det på? Hur kan man få till en forskning som bättre når ut i samhället.

– Det finns beräkningar som säger att var 20:e sekund publiceras en ny studie, inte ens forskarna kan hålla reda på vad som görs inom deras fält, säger Hanne Kjöller, författare och debattör, i panelsamtalet.

Medverkande: Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, Hanne Kjöller, författare och debattör, Jonas F Ludvigsson, professor i klinisk epidemiologi, Karolinska Institutet och överläkare på barnkliniken Örebro universitetssjukhus, Joakim Palme, professor i statsvetenskap, Uppsala universitet, och Sylvia Schwaag Serger, professor i forskningspolitik, ledamot i Nationella innovationsrådet

Moderator: Mia Odabas

Arrangör: Fortes

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.