Hur mår den svenska demokratin?

Uppdaterad
Publicerad

Föreläsningar och diskussioner med politiker

Temadagen ger kunskaper om läget för demokratin just nu och vad som kan göras för att utveckla det politiska livet. Under temadagen hålls ett panelsamtal om vad de politiska partierna kan göra för att stärka demokratin. Paneldeltagarna är riksdagsledamöterna Robert Hannah (FP), Daniel Riazat (V), Jessika Roswall (M) och Jonas Åkerlund (SD) samt Mona Sahlin, regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism. Olle Wästberg, som leder 2014 års Demokratiutredning, är moderator. Flera av de deltagande riksdagsledamöterna sitter i Demokratiutredningen.

Den svenska demokratin

Forskaren Maria Solevid ger en allmän genomgång över hur den svenska demokratin mår för tillfället. Forskaren Ali Abdelzadeh från Örebro universitet föreläser om ungas politiska attityder, speciellt deras missnöjesyttringar mot det politiska systemet. Forskaren Erik Andersson från Högskolan i Skövde talar om ungdomars delaktighet och hur lärare kan hantera politiska diskussioner i kontroversiella ämnen. Lärarna Kristina Ekmark och Emma Söderholm från Myrsjöskolan i Nacka berättar om hur de har arbetat för att stärka ungdomars delaktighet tillsammans med en skola i Turkiet. Projektledaren Johnny Lindqvist från Statens medieråd är med och berättar om kampanjen No Hate Speech Movement. Kampanjen är ett initiativ från Europarådet och ska höja kunskapen om olika former av intolerans.

Riksdagsledamöterna Agneta Börjesson (MP) och Johan Hedin (C) talar om demokratin i riksdagen. Medverkar gör  både lärare, politiker och organisationer. Moderator är demokratiutredaren Olle Wästberg. Arrangör: Riksdagen.

 Insp. 27/10

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.