Hur påverkas EU av det teknologiska skiftet?

Uppdaterad
Publicerad

Det finns stora förhoppningar om att tekniska innovationer, digitalisering och artificiell intelligens, AI, ska kunna bidra till att lösa samhällsproblem av vitt skilda slag.

Vid årets Europaperspektivseminarium ger tio ledande svenska forskare sin syn på hur EU påverkar, och påverkas av det pågående globala teknologiskiftet med tekniska innovationer, digitalisering och artificiell intelligens, AI. Det är den tjugotredje årgången av den tvärvetenskapliga årsboken Europaperspektiv.

I årsboken Europaperspektiv 2020 analyserar ledande svenska forskare hur EU påverkar, och påverkas av det pågående globala teknologiskiftet. Det finns stora förhoppningar om att tekniska innovationer, digitalisering och artificiell intelligens, AI, ska kunna bidra till att lösa samhällsproblem av vitt skilda slag. Men teknologiskiftet skapar också betydande gränsöverskridande utmaningar för EU och medlemsländerna. Frågan är vad EU kan och bör göra för att kunna skörda frukterna av teknologiskiftet och säkra sin globala konkurrenskraft.

Inledning av Anna Michalski, Svenska nätverken för Europaforskning.

Forskarpanel: Europa under press från det teknologiska megaskiftet

Medverkande: Johan Eriksson, professor i statsvetenskap, Södertörns högskola, Martin Karlsson, docent i statsvetenskap, Örebro universitet, Stefan Larsson, docent i teknik och social förändring, Lunds Tekniska Högskola

Forskarpanel: Hur påverkas jobben och energiförsörjningen av teknologiskiftet?

Medverkande: Fredrik Heyman, docent i nationalekonomi, Institutet för Näringslivsforskning, OlleJansson, forskare iekonomisk historia, Uppsala universitet, Björn Sandén, professor i innovation och hållbarhet, Chalmers

Boken presenteras av författarna vid ett publikt seminarium på Norra Latins konferenscenter i Stockholm den 5 februari. Som gästtalare medverkar energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Tre av dagens ämnen är:

Europa under press från det teknologiska megaskiftet

Hur påverkas jobben och energiförsörjningen av teknologiskiftet?

Teknologiskiftets effekter på EU:s konkurrensförmåga: plattformsekonomin och skattepolitiken

Del ett av tre.

Moderator: Cecilia Garme. Arrangör: De svenska universitetens nätverk för Europaforskning. Från 5/2

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.