Hur ska Moderaterna komma tillbaka?

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna slickar såren efter valförlusten och ska välja ny partiledare. Men vilken politik ska föra partiet tillbaka till regeringsmakten och kommer Alliansen att överleva fyra år i opposition?

I veckans Rakt på samtalar Mats Knutson med tidigare riksdagsledamoten för Moderaterna, Mats Johansson, nu ordförande för tankesmedjan Frivärld, samt ledarskribenterna Maria Ludvigsson, Svenska Dagbladet, och Anna Dahlberg, Expressen.

Mats Johansson menar att det som var avgörande för valförlusten mot slutet var att Sverige gick åt höger.

Rakt på

– Vi hade en väldig vänsterslagsida i medievalrörelsen. Men i den vanliga valrörelsen, som utspelar sig bland människor, slog den åt höger och vi tappade flest väljare till ett annat parti, på högerkanten.

– Striden om försvarspolitiken inom Moderaterna pågick länge. Hur stor betydelse hade försvarsfrågan för valutgången?

-Ganska liten för de flesta väljarna, men för den kategori av väljare som ju bytte tror jag den hade ganska stor betydelse, kanske avgörande betydelse, säger Mats Johansson.

Maria Ludvigsson tycker att Moderaterna delvis svek en ganska stor grupp kärnväljare, inte bara i försvarsfrågan utan i andra centrala frågor också.

– Det tycker jag var lite nonchalant. Men vad värre är är kanske inte vad det gjorde med Moderaterna, utan vad det gjorde med Sveriges försvar och Sveriges trygghet.

Testamente

En annan fråga som diskuterades var flyktingpolitiken och Fredrik Reinfeldts ”öppna era hjärtan”-tal kort före valet.

-Varför valde han det här budskapet?

– Han kände väl att det här var en del av hans testamente, som han hade börjat skriva redan, säger Mats Johansson.

Mats Johansson anser att det var ett väldigt bra tal som kommer att gå till historien och säger att han sympatiserar mycket med ”tendenserna” i det, men att tidpunkten var ett problem för valarbetarna.

– Jag hörde det i valstugorna, på reaktionerna, att om man under fyra år inte har velat diskutera detaljerna i integrationspolitiken så är fyra veckor före valet fel tidpunkt.

– Varför ville man inte diskutera det i partiet?

– Ja, det har ju funnits en allmän uppfattning om att det skulle gynna Sverigedemokraterna.

Mats Johansson tycker att det är dags att börja om integrationsdebatten, men inte på Sverigedemokraternas villkor.

Den vita elefanten i rummet

-Man kan inte överlämna en jättestor sakfråga. Jag kallar det för den vita elefanten i rummet. Man kan inte överlämna en sådan stor sakfråga åt ett parti, som dessutom tjänar på att man gör det.

Anna Dahlberg håller med om att Fredrik Reinfelldt skrev sitt eftermäle och säger att det hade varit helt fel att mörka miljardkostnaderna.

– Men han kommer med talet utan att på något sett föja upp det. Var är planen? Hur ska det här gå till? Bara ”öppna era hjärtan” och ingenting mer. Det var ett väldigt allvarstyngt budskap där man också väntar sig ett politiskt ansvarstagande, som inte kom, utan det här ska bara lösa sig på något vis. 

– Men kom det här att gynna Sverigedemokraterna?

– Självfallet.

-  Jag tror att Moderaternas problem lite är att de är på en punkt där inte så många väljare är. Vi har ju sett en polarisering längs en ny dimension i svensk politik – det liberala, kosmopolitiska mot det auktoritäta, nationella. Någonstans däremellan står de.

Idéutveckling

Anna Dahlberg tror att lite dåliga opinionssiffror och en paus i Allianssamarbetet skulle vara bra för partiernas ideútveckling, som hon tycker är nödvändig nu.

Mats Johansson är övertygad om att Anna Kinberg Batra blir ny Moderatledare och hoppas att hon ska fortsätta på samma analytiska nivå som Fredrik Reinfeldt, som han anser är den skickligaste analytikern i svensk politik, alla tider. 

– Det ska bli spännande att följa Anna Kinberg och Annie Lööf som tandempar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rakt på

Mer i ämnet