Hur smakar framtiden?

Uppdaterad
Publicerad

Matsvinnet är ett globalt problem, från produktion, distribution till konsumtion. Samtidigt fordrar klimatomställningen inte bara stopp på svinnet utan också att vi odlar och äter annorlunda och tänker nytt.

Hur ska politikers och forskares visioner om cirkulär ekonomi och framtidsmat omsättas i praktiken? Kommer vi att odla vårt protein hemma i köket eller lära oss älska picklad tång och grillade insekter?

Finlandsinstitutet och Global Utmaning samlade den 8 april representanter från Finland och Sverige till ett samtal om matsvinn och mattänk.

Moderator: Tove Ahlström, vd Global Utmaning

Del 1:

Inledning

Johanna Mäkelä, professor i matkultur Helsingfors universitet

Hur ser framtidens ”vardagsmat” ut?

Är det nya produkter eller nya vanor som gäller?

Johanna Mäkelä, professor i matkultur, Helsingfors universitet

Nils Österström, grundare av insektsart-företaget Tebrito

Ossi Paloneva, pionjär inom ekologisk matlagning i Finland

Del 2:

Hur kan vi minska matsvinnet och stimulera en hållbar matproduktion?

Etablerade aktörer och innovativa entreprenörer i diskussion.

Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef COOP Sverige

Mariana Edge, hållbarhetsansvarig, Fazer Sverige

Laura Jansson, Happy Food Store – den finska ekogologiska butikskedjan Ruohonjuuris första filial i Svergie

Sofia Rindmar, Finlands första matsvinnsaffär WeFood

Törs politiken peta i vår mat?

Vilken politik behövs för att vi ska odla, producera och äta hållbart?

Aino-Maija Luukkonen, stadsdirektör Björneborg

Christian Ottosson, ordförande, klimat- och stadsmiljönämnden Huddinge kommun (c)

Sara Jervfors, projektchef MatLust och kostchef, Södertälje kommun

Mårten Thorslund, grundare Matsvinnet

Monica Sihlén, segmentsansvarig för livsmedelsfrågor Upphandlingsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.