Klimatlag i sikte

Uppdaterad
Publicerad

Hur mycket måste koldioxidutsläppen minska i EU och i vilken takt ska vi ställa om?

Europaparlamentet har röstat för en minskning av koldioxidutsläppen i Europa med 60 procent fram till 2030 jämfört med 1990, som en del i EU:s klimatlag. Det är en skärpning av målet jämfört med dagens nivå på 40 procent. Dessutom ska Europa och varje enskilt EU-land nå klimatneutralitet till senast år 2050.

De svenska ledamöterna

Svenska parlamentariker från Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna röstade emot och Moderaternas lade ned sina röster. Övriga svenska ledamöter röstade för. Nu väntar förhandlingar med ministerrådet.

Jytte Guteland (S) är parlamentets huvudförhandlare i arbetet med EU:s kommande klimatlag. Hör henne debattera med EU-parlamentarikerna Fredrick Federley (C), Pär Holmgren (MP) och Tomas Tobé (M) på plats i Bryssel. Programledare: Marcus Carlehed.

Från 13/10.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.