Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ekologisk mat och småskalig äggproduktion i Österhaninge. Foto: TT

Klimatsmart mat och hållbar livsmedelsproduktion

Uppdaterad
Publicerad

Vår globala matkonsumtion och vårt nuvarande livsmedelssystem behöver ställas om för att bli mer hälsosamt och för att minska klimatpåverkan. Vilket ansvar har livsmedelsindustrin, vad kan konsumenterna göra och vilka styrmedel bör politiker använda sig av?

Therese Lindahl, vid Beijerinstitutet för ekologisk ekonomi, har forskat om hälsosamma och hållbara matvanor. Under seminariet diskuterar hon kring om beslutsfattare behöver utforma regleringar, skatter och subventioner för att uppnå och upprätthålla ett hållbart livsmedelssystem.

Producenternas roll

Elin Röös, som är forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala, talar om producenternas roll.  I sin forskning om matens klimatpåverkan har hon bland annat arbetat med framtidsscenarier för mer hållbar livsmedelskonsumtion.

I samtalet deltar även Åsa Domeij, tidigare riksdagsledamot och numera hållbarhetschef på Axfood samt Johan Jörgensen, grundare av Sweden Foodtech, som förespråkar innovativ omvandling av matsektorn för att uppnå nästa generations hållbara livsmedelssystem.

Samtalen leds av Ilinca Benson, vice vd och kommunikationschef SNS.

Arrangör: SNS. Från: 8/10.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer