Kontakter gynnar rikare på hyresmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Hyresregleringen på bostadsmarknaden är orsaken till långa köer, en växande svart marknad och att fler hyresrätter ombildas till bostadsrätter. Inte heller hjälper regleringen resurssvaga grupper, enligt en ny rapport.

Utifrån statistik från Stockholms bostadskö konstaterar rapportförfattaren Fredrik Kopsch, universitetslektor i fastighetsvetenskap, att det inte finns något tydligt samband mellan byggtakten av nya bostäder och långa bostadsköer. Att bygga sig ur bostadsbristen beskriver han som oerhört svårt och dyrt.

– Köerna i dag beror inte enbart på att människor inte har en lägenhet. Det finns även de som redan har en bostad som står i kö. Men när priset på en vara är reglerat lägre än vad vi faktiskt är villiga att betala för den, då kommer man att efterfråga mer av den varan, säger Fredrik Kopsch till TT.

Byggs för lite

Hyresgästföreningens ordförande, Marie Linder, håller inte alls med om hans analys.

– Det här handlar i grunden om synen på hyresrätten som boendeform. Om man gör som Fredrik Kopsch föreslår skulle det innebära att fastighetsägare kan höja hyror så pass att hyresgäster tvingas att flytta, säger hon.

Hon delar inte heller bilden av ett system med hyressättning där de redan resursstarka gynnas.

– Att vi har en bostadsbrist beror på att det inte byggs bostäder i den omfattning som behövs. Det byggs för lite och efter plånbokens storlek.

”Förtur till vissa”

Trots oenigheten är de överens om att kösystemet, om det behålls, bör inkludera fler faktorer än bara tid.

– Det kan till exempel handla om inkomst eller ålder. Man kan också tänka sig krav där personer som redan har en bostad som är anpassade efter sina levnadsvillkor inte får stå i kö, säger Fredrik Kopsch.

I den nya rapporten granskar forskaren Fredrik Kopsch hur hyresrätterna är fördelade över olika inkomstgrupper och hur marknaden för svarthandel fungerar.

Kommentarer efteråt av Pernilla Bonde, HSB, Marie Linder, Hyresgästföreningen och Jörgen Mark-Nielsen, Sveriges Allmännytta. Arrangör: SNS.

Fakta: Bostadskö

Fredrik Kopsch har i sin rapport bland annat tittat på vilka inkomster olika personer har i förhållande till kötiden. I Stockholms förorter finns inget tydligt samband mellan kötid och högre inkomster. I innerstaden är det enligt Kopsch beräkningar däremot tydligt att inkomsterna växer i takt med kötiden.

Kopsch hävdar att det här visar hur höginkomsttagare, som i högre utsträckning har råd att vänta på en lägenhet, får de mest attraktiva bostäderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.