Korruption vanligt tror svenskar

Uppdaterad
Publicerad

Det bör bli lättare för medborgare, forskare och journalister att granska kommunernas ekonomi via nätet, föreslår forskare som studerat korruptionen i landet.

Rapporten presenterades på ett seminarium arrangerat av ESO, Expertgruppen för studier i offentligt ekonomi.

Svenskar tror i högre utsträckning än våra nordiska grannar att den offentliga sektorn är korrumperad. En årlig fristående granskning av slumpvis utvalda kommuner skulle verka avskräckande, skriver forskarna Andreas Bergh, Gissur Erlingsson, Mats Sjölin och Richard Öhrvall.

Sedan tidigare vet man att nio av tio svenskar tror att personliga kontakter är avgörande för hur man bemöts av offentliga tjänstemän, en internationellt sett mycket hög siffra.

Det är illa nog för demokratins anseende men att tro är en sak, att veta en annan. Det går inte att säga hur vanlig korruption är och om den ökar eller minskar, enligt forskarna. Att låta externa revisorer detaljgranska alla kommuner låter sig inte göras, inte minst skulle det bli för dyrt, men att årligen slumpvis välja ut ett tiotal för extern och öppen revision vore möjligt och önskvärt enligt rapporten. Det skulle bli ett starkt skäl för politiker och tjänstemän att undvika ”beteende som skulle anses problematiskt om det uppdagades”.

Kommunernas redovisningar bör också bli mer lättillgängliga, skriver forskarna som vill att medborgare ska kunna granska kommunernas ekonomi på nätet.

-Genom att mer av ekonomiredovisningen görs tillgänglig på internet i ett standardiserat format blir det lätt att jämföra vad olika kommuner betalar för samma produkt och lätt att följa hur skattepengar används, vart de går och vem som får olika uppdrag, säger forskaren och en av författarna till rapporten, Andreas Bergh.

I studien har forskarna ställt frågor till 1 500 slumpmässigt utvalda svenskar om hur vanligt det är med korruption i kommunerna. Sex av tio svarade att de tror att det är mycket eller ganska vanligt.

/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.