Korruption vanligt tror svenskar

Uppdaterad
Publicerad

Det bör bli lättare för medborgare, forskare och journalister att granska kommunernas ekonomi via nätet, föreslår forskare som studerat korruptionen i landet.

Rapporten presenterades på ett seminarium arrangerat av ESO, Expertgruppen för studier i offentligt ekonomi.

Svenskar tror i högre utsträckning än våra nordiska grannar att denoffentliga sektorn är korrumperad. En årlig fristående granskning av slumpvisutvalda kommuner skulle verka avskräckande, skriver forskarna Andreas Bergh, Gissur Erlingsson, Mats Sjölin och RichardÖhrvall.

Sedan tidigare vet man att nio av tio svenskar tror att personliga kontakter är avgörande för hur man bemöts av offentliga tjänstemän, en internationellt sett mycket hög siffra.

Det är illa nog för demokratins anseende men att tro är en sak, att veta enannan. Det går inte att säga hur vanlig korruption är och om den ökar ellerminskar, enligt forskarna. Att låta externa revisorer detaljgranska allakommuner låter sig inte göras, inte minst skulle det bli för dyrt, men attårligen slumpvis välja ut ett tiotal för extern och öppen revision vore möjligtoch önskvärt enligt rapporten. Det skulle bli ett starkt skäl för politiker ochtjänstemän att undvika ”beteende som skulle anses problematiskt om detuppdagades”.

Kommunernas redovisningar bör också bli mer lättillgängliga, skriverforskarna som vill att medborgare ska kunna granska kommunernas ekonomi pånätet.

-Genom att mer av ekonomiredovisningen görs tillgänglig på internet i ettstandardiserat format blir det lätt att jämföra vad olika kommuner betalar församma produkt och lätt att följa hur skattepengar används, vart de går och vemsom får olika uppdrag, säger forskaren och en av författarna till rapporten,Andreas Bergh.

I studien har forskarna ställt frågor till 1 500 slumpmässigt utvaldasvenskar om hur vanligt det är med korruption i kommunerna. Sex av tio svaradeatt de tror att det är mycket eller ganska vanligt.

/TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.