• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Kriget som Sverige glömt bort

Uppdaterad
Publicerad

Politik i bokhyllan: Nöd och död

År 1809 ockuperade den ryska armén Norrbotten och Västerbotten. För civilbefolkningen blev det ett nödens och dödens år. K-G Bergström, tidigare journalist på SVT, har skrivit en bok om ett krig som Sverige glömt bort och han intervjuas av Pontus Mattsson.

– Jag tycker att händelsen har fått för lite uppmärksamhet. I läroböckerna är det sparsamt berättat och jag har därför intresserat mig för det här. Jag vill bidra till bättre folkupplysning, berättar K-G Bergström i Politik i bokhyllan.

K-G Bergström är född i en by utanför Kalix, som låg i ockupationsområdet. Den 25 mars 1809 kapitulerade den svaga svenska armén i Kalix.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politik i bokhyllan 2020

Mer i ämnet