Kristdemokraternas skuggbudget

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna vill sänka skatten på arbete med över 15 miljarder kronor, införa ett nytt slags vårdnadsbidrag och satsa mer på vård och omsorg i sin budgetmotion för 2017.

Inom familjepolitiken överger KD vårdnadsbidraget och väljer i stället att bygga ut barnomsorgspengen så att föräldrar ska få 6 000 kronor i månaden för vård av eget barn i hemmet för barn upp till tre år. Bostadsbidraget för barnfamiljer höjs och pensionsrätten för barnår utökas. Föräldraförsäkringen ska vara helt fri från kvotering.

-Grunden för ett tryggt samhälle läggs i familjen, säger Ebba Busch Thor.

På skattesidan föreslås ett dubbelt jobbskatteavdrag för personer upp till 25 år och för personer långt från arbetsmarknaden och nyanlända. Jobbskatteavdraget ska också vara dubbelt för personer som jobbar från 64 år.

Sänkt pensionärsskatt

Föräldrar som arbetar får ett avdrag på 500 kronor per månad. Jobbskatteavdraget för höga inkomster återställs liksom skiktgränsen för statlig skatt. Pensionärskatten sänks med 200 kronor för pensioner upp till 14 000 kronor.

Svensk polis får ett ”krispaket” som ska ge 2 000 fler poliser till 2020, 500 fler civilanställda, återinförd beredskapspolis och en fördubbling av polisens internationella insatsstyrka.

Finansieringen sker bl a genom att Kristdemokraterna säger nej till regeringens tio miljarder till kommunerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.