Lite får man väl tåla – om hatet i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Hatfulla miljöer på nätet påverkar det politiska samtalet och riskerar att skada de demokratiska processerna.

Förekomsten av hatfulla miljöer på internet är föremål för forskning och debatt i detta seminarium arrangerat av Riksdagsstyrelsens arbetsgrupp för jämställdhet.

Såväl det politiska samtalet som de demokratiska processerna riskerar att påverkas när politiker, journalister och andra utsätts för näthatare.

Hur ser hatarnas retorik på sociala medier ut och fiinns det könsskillnader i utsattheten? Hur farliga är näthatarna och hur stort är problemet? Det är några av dom frågor som tas upp till diskussion.

Deltagare vid seminariet är Christan Vorre Mogensen, Center för digital pedagogik i Danmark, Lisa Kaati, FOI, Josefina Erikson och Cecilia Josefsson, Uppsala universitet, Lotta Johnsson Fornarve, andre vice talman och Åsa Lindestam, förste vice talman. Moderator är Lenita Freidenvall, enhetschef på Regeringskansliet.

Inspelat 2/3.

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.