LO: Finns en oro vart Sverige är på väg

Uppdaterad
Publicerad

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson talade om samarbete och klassamhälle på S-kongressen.

Karl-Petter Thorwaldsson berättar om hur han reser runt i landet och möter medlemmar.

– Det finns ett klassamhälle och det finns en stor oro om var Sverige är på väg, säger han från talarstolen under Socialdemokraternas kongress i Västerås.

Det är fler och tryggare jobb som ska lösa knuten, och statsminister Stefan Löfvens plan för att nå regeringens jobbmål får nu godkänt av LO.

– Det här kommer att öka de faktiska investeringarna, säger LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.

LO har oroats över att Löfven inte har haft en konkret plan för hur Sverige ska få EU:s lägsta arbetslöshet till år 2020. Sedan S-kongressen lagt till tydligare formuleringar när det gäller investeringar i infrastruktur och bostäder var dock Thorwaldsson nöjd. Han medger dock att LO ville mer.

– Så är det ju med en kompromiss, säger Thorwaldsson.

Inga siffror

Första maj krävde LO nio miljarder kronor mer till järnvägen redan i år. LO-ekonomerna, men inte LO:s styrelse, har föreslagit satsningar på 70 miljarder kronor årligen till infrastruktur, hushåll och välfärd. Statsminister Löfven har dock avvisat tanken på att staten ska låna till sådana summor.

Jobbagendan innehåller inga sådana siffror. Där står att investeringarnas andel av BNP ska öka under mandatperioden. Vad det innebär i kronor och ören är oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer