Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tal i Almedalen: Magdalena Andersson (S) Foto: Henrik Montgomery/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Magdalena Andersson talade i Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

Jobb och välfärd var en röd tråd genom hela Magdalena Anderssons (S) tal i Almedalen. Finansministern gav även en tydlig känga till KD-ledaren Ebba Busch Thors försök att lansera en ny feminism, som enligt Andersson är en motoffensiv till ökad jämställdhet som alltid funnits.
– Den har stått för motstånd mot den kvinnliga rösträtt som nu firar 100 år.

Finansministern inledde sitt tal med att tala om de framgångsrika sociala reformer som infördes i Sverige då hennes mammas generation var ung under 1950- och 1960-talet.

– Alla i Sverige hade sjukförsäkrats. Semestern blev längre och fluortanten gjorde entré i Sveriges klassrum.

Ganska omgående kom Andersson in på partiets hjärtefrågor.

– Arbete åt alla med schyssta vilkor är själva grunden till ett jämlikt samhälle, säger Andersson.

– Välfärd, utbildning, sjukvård av hög kvalitet, för att trygga människor vågar.

Kritk mot KD

Hon gick även in på att nyanlända ska ges möjlighet till sysselsättning oavsett vilken ålder eller förutsättning man har sedan tidigare.

– Därför har vi avskaffat vårdnadsbidraget, infört utbildningsplikt och snabbspår. Därför ska vi införa språkplikt och förbättra valideringen.

Idén om ett jämlikt samhälle återkom finansministern till under talet. Hon passade även på att ge KD en känga med anledning av den abortdebatt som blåste upp inför EU-valet.

– Den handlade om ifall EU-parlamentet ska få uttala sig för kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp. Det tycker inte Kristdemokraterna.

Sedan fortsatte Andersson att referera till att en organiserad offensiv mot jämlikhetssträvan mellan könen växer sig starkare, vilket finns inom den svenska högerpolitiken anser Andersson.

– Därför ska vi vara väldigt vaksamma när högern nu återigen försöker prata om en ny feminism. När de säger att kvinnor får skylla sig själva. Att de har gjort sina val.

Mycket klassiska S-ord

Det klassiska S-märkta begreppet ”den svenska modellen” omnämndes flertalet gånger. Och hon var tydlig med definitionen – jobb och välfärd åt alla och vad som finansierar det sistnämnda – ”skatter”.

– Men det finns också de som får enorma kapitalinkomster, långt mer än de behöver till sin egen försörjning. Men som ändå lägger tid, kraft och pengar på att undgå att betala skatt.

SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein menar att det var ett typiskt Socialdemokratiskt tal där Andersson använde flera av partiets värdeord.

– Man hörde rättvisa, jämlikhet, stark välfärd och svenska modellen. Jag tror att det var särskilt viktigt med tanke på den högergir man har gjort i och med januariavtalet med Liberalerna och Centern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer