Med lögnen som vapen

Uppdaterad
Publicerad

USA-kännaren Erik Åsard berättar i sin nya bok om Donald Trump, hans kärnväljare och republikanernas omvandling. Dessutom resonerar han kring USA:s största samhällsproblem. Pontus Mattsson intervjuar.

Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier, har skrivit boken Med lögnen som vapen – Donald Trump och den amerikanska drömmens kris.

Åsard konstaterar att Donald Trump under hela sin karriär har använt osanningar, utspel, förtal och rena lögner som ett vapen, både som affärsman och i politiken. Och använt det framgångsrikt, eftersom han blev vald till president, trots avsaknad av politisk erfarenhet.

Politik i bokhyllan 2020

Bara ja-sägare kvar

– Han är sin egen boss, så att säga. Han har tagit med sig sin roll som företags-vd in i presidentrollen i Vita huset. Och alla som har försökt att dämpa honom, att säga till exempel att så där kan man inte göra, eller så kan du inte uttrycka det, de har försvunnit från hans närmaste medarbetarkrets. Nu finns det i stort sett bara ja-sägare som hejar på honom.

– Det kommer att visa sig nu, tror jag, de återstående veckorna och månaderna fram till valet, att han är helt hejdlös.

Den amerikanska drömmen

Erik Åsard befarar att tron på den amerikanska drömmen kan dö om Donald Trump fortsätter på den inslagna vägen.

– Han har förvärrat krisen. Han har förvärrat människors tro på framtiden. Han pratar ju alltid, eller nästan alltid, i negativa termer och utpekar motståndaren som den stora faran. 

Erik Åsard gör en jämförelse med Ronald Reagan, republikansk president 1981 – 1989.

– Trots att han också var konservativ hade han en positiv framtidsvision. Han talade om Amerika som landet som skulle vara ledande i världen och alla ville komma dit och göra sitt bästa, och sådär. Av den sidan, av den positiva sidan av den amerikanska drömmen, ser man nästan ingenting i Donald Trumps retorik.

Hör hela iPontus Mattssons ntervju i klippet ovan.

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politik i bokhyllan 2020

Mer i ämnet