Migrationen – fokus på återvändande

Uppdaterad
Publicerad

Ingen har lyckats på åratal, men nu ska EU-kommissionären Ylva Johansson driva igenom en historisk migrationspakt.

Det nya förslaget innebär bland annat en snabbare gränshantering, två spår i asylprocessen och ett ökat fokus på hemvändande. EU-kommissionär Ylva Johansson tycker att det är jättesvårt att gissa när migrationspakten kan accepteras.

– Det kommer inte att hända det här året, men jag tror att det portugisiska ordförandeskapet nästa år kommer att vara väldigt, väldigt viktigt i den här processen. Och trots allt tror jag att om den politiska viljan finns så behöver inte det här dras i långbänk, säger hon när hon intervjuas av SVT:s Marcus Carlehed i EU-parlamentet i Bryssel.

Coronahanteringen i EU

På många håll i Europa går smittspridningen åt fel håll just nu. När samtalet handlar om coronarestriktioner i EU berättar Ylva Johansson att kommissionen tagit fram ett förslag för att samordna reglerna, ett gemensamt system. Med hjälp av färgkoder och kriterier ska det bli enklare att förstå vad som gäller i olika regioner.

Hålla avstånd

– Men det viktigaste för att hindra smittan från att sprida sig, det är inte reserestriktioner utan det är att hålla avstånd och att tvätta händerna och att hålla sig hemma om man är sjuk, säger hon.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att man orkar hålla i de här reglerna. Som i kommissionen, till exempel, så testas vi kommissionärer varje vecka. Förra veckan testades jag två gånger. Och vi sitter i ett enormt stort rum när vi träffas och håller avstånd och har ansiktsmask.

Hör hela intervjun i klippet ovan.

Fakta: EU:s asyl- och migrationspakt

Här är de viktigaste delarna i EU-kommissionens förslag till ny migrationspolitik:

* Snabbare gränshantering, med id-, hälso- och säkerhetskontroller inom fem dagar, varpå personer från länder som sällan har asylskäl förs till en uppsnabbad process med asylbeslut inom tolv veckor.

* Utvidgade regler för att föra över asylsökande från ankomstlandet till länder de har koppling till, exempelvis via syskon, tidigare studier eller arbete.

* Obligatoriskt deltagande för alla medlemsländer vid krislägen, antingen genom att ta emot asylsökande som anlänt till ett hårt pressat EU-land eller att hjälpa till med hemsändande av personer som inte fått rätt att stanna i EU.

* Ökat fokus på hemsändande genom tillsättande av en särskild EU-koordinator och en expertgrupp.

* Oberoende övervakning för att undvika att flyende trycks tillbaka utan att ha fått sin sak prövad. Dessutom förbud mot kriminalisering av frivilliga hjälpinsatser, exempelvis till havs.

Förslagen behandlas parallellt av EU-parlamentet och EU:s medlemsstater. Kommissionen hoppas på överenskommelser i princip för vissa delar redan under hösten och för hela paketet under 2021. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.