Migrationspakten – en solidarisk lösning?

Uppdaterad
Publicerad

Snabbare gränshantering och och ökat fokus på återvändande är två punkter i EU-kommissionens förslag till migrationspakt som presenterade för en tid sedan.

Ska vissa medlemsländer slippa ta emot flyktingar? Charlie Weimers (SD) och Evin Incir (S) debatterar framtidens migrationslagsstiftning. Programledare: Marcus Carlehed.

Från 13/10.

Fakta: EU:s asyl- och migrationspakt

Här är de viktigaste delarna i EU-kommissionens förslag till ny migrationspolitik:

* Snabbare gränshantering, med id-, hälso- och säkerhetskontroller inom fem dagar, varpå personer från länder som sällan har asylskäl förs till en uppsnabbad process med asylbeslut inom tolv veckor.

* Utvidgade regler för att föra över asylsökande från ankomstlandet till länder de har koppling till, exempelvis via syskon, tidigare studier eller arbete.

* Obligatoriskt deltagande för alla medlemsländer vid krislägen, antingen genom att ta emot asylsökande som anlänt till ett hårt pressat EU-land eller att hjälpa till med hemsändande av personer som inte fått rätt att stanna i EU.

* Ökat fokus på hemsändande genom tillsättande av en särskild EU-koordinator och en expertgrupp.

* Oberoende övervakning för att undvika att flyende trycks tillbaka utan att ha fått sin sak prövad. Dessutom förbud mot kriminalisering av frivilliga hjälpinsatser, exempelvis till havs.

Förslagen behandlas parallellt av EU-parlamentet och EU:s medlemsstater. Kommissionen hoppas på överenskommelser i princip för vissa delar redan under hösten och för hela paketet under 2021.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.