Per Bolund (MP) först ut på Almedalens scen

Uppdaterad
Publicerad

Nytillträdda språkröret Per Bolund inleder årets Almedalsvecka med att tala om hur vi människor måste bli mer hållbara omgående, för att rädda vår planet, jordens utrotningshotade arter och oss själva.

– Varför väljer vi att snooza när regnskogen huggs ner, fisken i havet tar slut och insekterna försvinner, undrar han.

Almedalsveckan sparkas i dag igång av Miljöpartiet och nytillträdda språkröret Per Bolund riktar i sitt tal fokus på den miljon arter som hotas av utrotning.

– En miljon av totalt åtta miljoner. Hur ska vi människor hantera när det är vi som är skurken, undrar han, och fortsätter med att peka ut skogsskövling, utfiskning, nedskräpning och klimatförändringar som orsakerna till problemen.

Enligt Bolund är det dags att vi människor inser att vi är helt beroende av av det ekologiska systemet. Att det vi gör mot planeten, det gör vi också mot oss själva.

Konsumerar 14 kilo kläder per år

Han fortsätter med att ta upp en mängd olika problem med hur vi människor konsumerar och lever på ett ohållbart sätt.

– Vi konsumerar 14 kilo kläder per person varje år. Nästan ingenting återvinns. Av 100 kronor som ett svenskt hushåll lägger på att köpa saker så går 98 kronor till att köpa nya prylar. Två kronor går till att reparera eller vårda.

Lösningen, enligt Per Bolund, är att dela mer, reparera mer och köpa mer second hand, och så föreslår han att införa ett nytt avdrag för att uppmuntra detta.

– Nu tar vi snart nästa steg med ett nytt HYBER-avdrag som gör det ännu billigare och enklare att dela saker med varandra. Det kommer också att sänka kostnaden för att köpa saker begagnat och reparera de saker vi redan har. Och det skulle kunna skapa 10 000 nya jobb.

Ökning av tågresor och ”svemester”

Per Bolund går sedan in på värmeböljan som drabbat Europa, torkan och skogsbränderna.

– Den extrema sommaren vi pratade om förra året är på väg att bli normalfallet. Om detta är det normala, vad blir då framtidens extremväder?

Men han ser också en positiv utveckling och tycker sig se att vi människor är villiga att ändra oss.

– Människor tar nu semester i Sverige, det som kallas hemester eller svemester. Vi ser nu att tågresorna till övriga Europa slår försäljningsrekord och flygandet minskar. Klimatomställningen har blivit något positivt och lustfyllt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.