KD-veteranerna Emma Henriksson och Stefan Attefall intervjuas i Almedalen. Foto: SVT

Nya tuffa Kristdemokraterna

Publicerad

Niklas Svensson mötte de fd kristdemokratiska riksdagsledamöterna Stefan Attefall och Emma Henriksson i Almedalen för ett samtal om KD:s opinionsframgångar.

Förtroendet för KD-ledaren Ebba Busch Thor är högt och tidigare bostadsministern Stefan Attefall tror att hon har varit viktig för partiets framgång.

– Hon är ju duktig på att artikulera och förklara, och lyser ju lite som en stjärna jämfört med kanske andra partiledarkollegor. Jag tycker att hon är en viktig budbärare. Men du kan ju aldrig vara en budbärare om du inte har ett budskap och det hade partiet byggt upp och satsat på, sjukvårdsfrågorna exempelvis som ligger högt hos väljarna, och lyckades komma ut med de frågorna i valrörelsen. Och så var man samtidigt ett tydligt alternativ till Socialdemokraterna. 

Kortsiktiga vinster

Emma Henriksson, tidigare andra vice ordförande i KD och riksdagsledamot, ser en fara i att jaga kortsiktiga politiska vinster som hon tycker präglar det politiska samtalet allt mer, både i Sverige och världen.

– Faran med det är att du föder politikerföraktet, för att kommer du med de enkla budskapen och påstår att det finns enkla lösningar på väldigt komplexa problem, då kommer du aldrig att kunna leverera på det. Och då blir väljarna besvikna eftersom de tror att de har fått ett löfte som det sedan faktiskt inte går att hålla, säger hon. 

Kristdemokraternas linje i integrationsfrågor, tal om fler utvisningar av personer som begår brott och förbud mot böneutrop har inte varit helt smärtfri.

– Det där är ju en fråga där det finns lite spänningar internt i partiet. Det finns många trogna väljare, som länge har känt sig som genuina kristdemokrater, som känner sig lite osäkra i det här nya landskapet, konstaterar Emma Henriksson.

Reporter: Niklas Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer