”Pandemin skyndar på en ny arbetsmarknad”

Uppdaterad
Publicerad

I början av pandemin ökade arbetslösheten, för att sedan stabilisera sig under hösten. I ett panelsamtal under rubriken ”Nästa steg mot ett socialt hållbart arbetsliv” diskuteras utmaningarna i arbetslivet efter pandemin.

– De som var långtidsarbetslösa när krisen började, har kommit ännu längre bak i kön, berättar Annika Sundén, analysdirektör på Arbetsförmedlingen.

Hon får medhåll av statssekreterare Roger Mörtvik (S), som säger att den viktigaste utmaningen för ett hållbart arbetsliv efter pandemin handlar om mer tillgänglig utbildning. Enligt Mörtvik handlar det också om en helt ny arbetsmarknad.

– Just nu pågår en strukturomvandling på arbetsmarknaden – jobben ändrar karaktär. Det är drivet av digitalisering, elektrifiering och klimatomställning. Detta var på gång redan innan pandemin, men har påskyndats av pandemin.

– Kommer nu det globala bli regionalt? Distansarbete och hemarbete det nya normala? Kommer kundernas beteende förändras  – kommer de handla än mer på nätet? Beslutsfattarna är i behov av forskning.

I panelsamtalet deltar också

Anders Forslund, professor i nationalekonomi, Uppsala universitet och biträdande chef för Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU).

Carina Lindfelt, avdelningschef Arbetsmarknad, Svenskt Näringsliv

Moderator är Mia Odabas.

Arrangör: Forte Talks. Från 4/5.

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.