Politik i bokhyllan: Demokrati – en liten bok om en stor sak

Uppdaterad
Publicerad

Är demokrati förenligt med ekonomisk och social ojämlikhet och kan en demokrati tolerera de intoleranta? Kan vi lösa miljöfrågan på ett demokratiskt vis?

Sofia Näsström skriver att ”demokratins fiender ofta har intressantare saker att säga om den än dess försvarare”.

Det har gjorts många utredningar om vitalisering av demokratin, ändå pekar det neråt med missnöjesröstning, sjunkande medlemskap i partier, splittrad riksdag som ger svaga regeringar. Det räcker inte att bara gå och rösta vart fjärde år, menar Sofia Näsström utan det krävs mer engagemang.

Politik i bokhyllan 2021

– Coronan är en prövning för demokratin för den blottar ojämlikheter inom till exempel vården, och ensamheten som uppstår är inte bra för demokratin, anser Sofia Näsström.

I antikens Aten kallades det ”idiotiskt” att prioritera privatlivet framför politiken. ”Håller vi på att förvandlas till idioter?” frågar hon sig.

Intervjuare är Niklas Ekdal.

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politik i bokhyllan 2021

Mer i ämnet